Tuesday, 16 April 2013

2 JAM LUKIS SANTAI DI IPGM

Saya dijemput untuk mengelolakan satu bengkel cat air kepada pelajar elektif Pendidikan Seni Visual di Institut Pendidikan  Guru (IPGM) Kampus Ipoh (anak buah Razid Karim dan Razali Jaafar) pada 20 Mac 2013 yang lalu. Mengambil kira sebilangan besar peserta yang belum pernah didedahkan dengan teknik-teknik dalam catan cat air dan masa yang diperuntukkan hanya selama dua jam maka saya merancang untuk memberi pendedahan teknik yang paling asas. 


Saya membuat demonstrasi teknik basah atas basah dan glazing dengan hal benda bentuk asas seperti bulat, kiub dan selinder. Ini bagi memudahkan mereka mencuba dalam sesi "basah berus".  Jangkaan saya memang tepat. Pengalaman langsung adalah penting untuk memberi peluang mereka mengaplikasikan apa yang diajar. Sesi ini memberi pengalaman pertama mereka dalam catan cat air, walau pun ada yang menggunakan cat poster (mungkin menganggap semua pewarna berasas air adala cat air). 

Saya mencadangkan kepada  mereka untuk cuba menggunakan gandingan warna complimentary (warna penggenap). Ada yang menyambut saranan saya dan menggunakan gandingan warna biru dan jingga. Hasilnya memang menarik. Nampaknya ada yang selesa dengan media cat air pada kertas A3, walau pun yang lain hanya berani ada ukuran A4.

 Demo bentuk asas

 Sesi "basah berus"
KARYA-KARYA PERTAMA LUKIS SANTAI
No comments:

Post a Comment